Tiivistelmää

lokakuu 25, 2008 teponkaupunkiblogi

Avasin tämän blogin noin kuusi viikkoa sitten. Tänä aikana olen yrittänyt avata käsityksiäni julkisista palveluista, joukkoliikenteestä, kaavoituksesta, kaupunkitilasta, julkisista hankinnoista, yritysvallasta ja sen sellaisista asioista, joihin minun päässäni liittyy epäkohtia ja positiivisia ratkaisumahdollisuuksia. Jälkeenpäin katsellen olen varsin tyytyväinen kokonaisuuteen. On tullut aika lailla sanottua epäkohdat ja esittetyä lyhyen ja pitkän aikavälin ideoita sekä yleisempää teoreettista kelailua. Luulen että jos joku jaksaa lukea tämän blogin tekstit läpi, tämä joku saa aika hyvän käsityksen siitä, minkälainen on minun visioni hyvästä kaupungista.

Blogissa on ollut reilun kuuden viikon aikana vajaat 3000 käyntiä. Minusta se on hyvin. Äänestivät nämä surffaajat sitten minua tai ei, pitää toivoa että näillä kelailuillani on ollut jonkinlaista poliittista ajattelua katalysoivaa vaikutusta.

Toistan tässä vielä muutaman ydinpointin, joita tuolta alempaa löytyy:

1. Ilmastonmuutoksen torjunta muuttaa joka tapauksessa kaupunkielämän puitteita. Helsingillä on toki yleistä vastuuta vähentää päästöjään, mutta on myös huomattava että kansainväliset sopimukset myös pian pakottavat elämään hyvin paljon nykyistä pienemmällä päästötasolla. Olisi anteekstiantamattoman typerää tehdä elämästä entistä hiiliriippuvaisempaa. Tärkeää sen sijaan olisi miettiä, miten kaupunkielämä organisoidaan niin, että hyvää elämää voidaan elää huomattavasti nykyistä pienemmällä päästötasolla. Ja siis miettiä alkaen nyt.

2. Julkista sfääriä tarvitaan joka tasolla lisää, esimerkiksi kohdan 1 syistä. Julkisella sfäärillä tarkoitan julkisia palveluja, julkista tilaa ja puolijulkista tilaa. Julkisten palveluiden kehittäminen on muuttuvassa maailmassa äärimmäisen tarpeellista. Palveluiden joustamaton lukittaminen pitkillä ostosopimuksilla tuhoaa palveluiden kehittämisen mahdollisuudet. Tässä yksityiseen liiketoimintaan liitettyjen mielikuvien ei pidä antaa hämätä. Julkisella tilalla tarkoitan taas normaalia kaupunkitilaa, jota vastaan kauppakeskuskulttuuri hyökkää. Puolijulkinen tila meinaa taas esimerkiksi sisäpihoja tai muita rajatun joukon ”julkisia” tiloja. Sisäpihat laajentavat asumistilaa ja tekevät elämästä sosiaalisempaa. Niiden rakentaminen pelkiksi parkkipaikoiksi on typerää.

3. Kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksia tulisi lisätä joka tasolla. Suomalainen demokratia on taantunut virkamiesvetoiseksi yhden vaihtoehdon politiikaksi. Tätä ei pidä demokratiassa hyväksyä. Aloite-oikeus ja sitova kansanäänestys olisivat hyviä käytäntöjä.

4. Kaupunkitila olisi ylipäänsä politisoitava paremmin. Olen käyttänyt tästä ilmeisintä esimerkkiä, mainontaa. Miten voi olla, että mainosten (ja erityisesti monopolistisen mainosfirman JCDecauxin) kaupunginvaltaus ei olisi politiikan piiriin kuuluva asia?

5. Kaupungin kaiken toiminnan yritysten kanssa täytyisi perustua julkilausuttuihin ja tiukkoihin eettisiin kriteereihin. Ympäristö- ja työelämän normeihin on sitouduttava, ja ulotettava tämä sitoutuminen koko alihankintaketjuun. Piilomainontaa ei tule jakaa tietona (vrt Nestle-esimerkkini). Kriteereitä voidaan toki myös muuttaa, olennaista on että olisi olemassa julkinen kannanotto kriteerien keskinäisestä paremmuudesta.

6. Siinä missä raha on talouspolitiikan niukka jaettava hyödyke, kaupungissa sitä on myös tila. Tilaa täytyisi kyetä jakamaan oikeudenmukaisemmin. Esimerkiksi autojen ongelma ei ole vain se, että ne saastuttavat. Ongelma on myös se, että ne vievät valtavasti tilaa (tiet, parkkiruudut). Tilanvaltausta täytyisi kompensoida. Siitä voisi nyt ainakin lähteä, ettei maksateta taloyhtiöillä kollektiivisesti parkkipaikkojen hintaa.

Tässä siis lyhyesti. Muita teemoja löytyy tuolta blogista kyllä myös. Huomenna on sitten hyvä päivä äänestää, kuten vihreät aikanaan sloganoivat – myrskyä luvassa – eli sitten vaan laittamaan lapuskaan numeroa 356. Kiitos.

Mainokset

Entry Filed under: muut and tagged: , ,

2 kommenttia Add your own

 • 1. sampsa&hellip  | 

  ääneni

 • 2. Antti-Juhani Pekkarinen&hellip  | 

  Kiitos blogin pitämisestä ja erityisesti siitä että kirjoitit valtaosin myös perustellusti, etkä pelkästään tyyliin kaikille täytyy saada kaikkea kivaa.

  Kiitos myös pikaisista vastauksista.
  Vaikka en kaikesta olekkaan samaa mieltä kanssasi, niin sait ääneni. Uskon että olisit hyvä vastaääni valtuustossa tietyille nykylinjauksille.

  Nyt vain odotellaan tuloksia ja toivotaan, että äänestäminen kannatti ja pääset siirtämään ajatuksiasi käytäntöön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Sivut

Kategoriat

Kalenteri

lokakuu 2008
ma ti ke to pe la su
« syys    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
%d bloggers like this: