Miksi rahat ovat lopussa?

lokakuu 17, 2008 teponkaupunkiblogi

Kunnallisvaalit ovat perinteisesti olleet poliittinen näytelmä, jossa kaikki ehdokkaat ilmoittavat kilvan puolustavansa palveluita. Tämä on erittäin mielenkiintoinen ilmiö jo sikäli, että palveluiden tuottaminen on kunnan lakisääteinen velvollisuus – yhtä hyvin kai voisi pyrkiä eduskuntaan agendanaan lainsäädäntövallan puolustaminen.

Kaiken kaikkiaan tämä palveluiden puolustaminen on sikäli outoa, että jos kaikki todella rakastavat palveluita niin valtavasti, miksi ne rapautuvat käsiin? Miksi Suomessa, joka on rikkaampi kuin koskaan, eivät rahat riitä näiden herttaisella yksimielisyydellä rakastettujen palveluiden tuottamiseen kunnolla?

Ilmiö johtuu osittain valtion ja kuntien eriskummallisesta työnjaosta Suomessa. Kunnathan tuottavat kaikenlaiset peruspalvelut, koulut ja terveyskeskukset ja sen sellaiset. Valtio taas päättää, paljonko kunnat saavat valtionosuuksia tämän tehtävänsä hoitamiseen. Viime aikoina valtiolla on ollut trendinä laskea veroja jatkuvasti – erimielisyyttä on ollut vain veronalennusten määrästä. Taustalla on ollut jonkinlaisen käänteinen keynesiläisyys (lisätään talouden kierroksia nousukaudella) sekä dogmaattinen usko nk pisarointiteoriaan. Lopputuloksena on, että valtiolla on aika lailla vähemmän rahaa, jota jakaa kunnille, ja niinpä kunnat joutuvat sitten miettimään, miten olemassaolevilla rahoilla pärjättäisiin.

Kuntapäättäjät suhtautuvat uskomattoman hampaattomasti tilanteeseen. Todetaan taloustilanne ja ruvetaan sitten laskeskelemaan, mistä säästetään. Parhaimmillaan esitetään viisasta realistia aukomalla päätä niille, jotka pyrkivät vaatimaan jotain myönteisiä lisäpanostuksia, eikä niille, jotka tämän rahapulan taustalla ovat. Ilmeisesti jotkut aina laskevat, että Suomessa pärjää esittämällä jämptiä kamreeria ilman sen kummempaa poliittista ideaa – ja valitettavasti tämä saattaa olla tottakin.

Oudointa hommassa on se, että useat näistä kuntapäättäjistä ovat mukana valtakunnanpolitiikassa. Kuvittelisi roolin olevan jokseenkin skitsofreeninen: päivällä leikataan veroja eduskunnassa ja illaksi lampsitaan valtuustoon surkuttelemaan kun rahat eivät riitä ja kovistelemaan näiden rahojen ”tuhlaajia”. Ylipäänsä jos hallituspuolueiden edustajat ovat oikeasti huolissaan rahojen riittävyydestä, niin menisivät oman puolueen jehuille sanomaan että Sailas nyt ojennukseen niiden veronalennustensa kanssa. (Tämä pätee riippumatta siitä, ketkä ovat kyseisellä hetkellä hallituksessa).

Näiden palveluiden turvaaminen vaatisi yksinkertaisesti kunnallispäättäjien vihaista yhteisrintamaa tai ainakin kuntien asemoitumista palveluiden puolustajaksi niiden todellista uhkaajaa eli valtionvarainministeriötä vastaan. Kyse ei ole sen kummemmasta jutusta kuin siitä, että jos tahdotaan puolustaa jotain, on varsin luontevaa pyrkiä selvittämään itselleen, mitä tai ketä vastaan puolustautuminen tapahtuu.

Kun julkisia kassoja on monta, on yhdellä kiusaus vetää kotiinpäin vaikka toiselle tulisi takkiin reilustikin. Tämä näkyy paitsi valtion päätöksissä jotka heikentävät kuntataloutta, myös kuntien päätöksissä jotka heikentävät valtiontaloutta. Miksi kunnat esimerkiksi eivät määrittele sellaista säädöstä, että julkisia hankintoja tehtäessä edellytetään, että firma jolta hankinta tehdään ei toimi veroparatiisissa (tai sen tytäryhtiö ei toimi). Jos joku firma saa kohtuutonta kilpailuetua siitä, että se kiertää veroja, miksi se pitäisi palkita? Jos edes suurimmilla kaupungeilla olisi tämä linjaus hankintapolitiikassa, se vaikuttaisi useiden yritysten harkintaan siitä, kannattaako toimintaa pitää veroparatiiseissa. Nykytilanteesta kunnat hyötyvät lyhyellä tähtäimellä, julkisten kassojen kokonaisuuden kärsiessä.

Tällainen lyhyt huomio vaan palveluiden puolustajien laajalle joukolle.

Mainokset

Entry Filed under: palvelut and tagged: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Sivut

Kategoriat

Kalenteri

lokakuu 2008
ma ti ke to pe la su
« syys    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
%d bloggers like this: